Dry Needling

Wat is het?

Dry needling is een efficiënte behandelmethode voor het zgn. 'myofasciale pijn syndroom'. Oftewel pijn en stijfheid in spieren. Dry needling omvat het inbrengen van een dichte 'droge' (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in een aangedane spier. Hoewel dezelfde naalden gebruikt worden en veel van dezelfde drukpunten is dry needling niet gebaseerd op de filosofie van de klassieke acupunctuur maar op anatomische en neurofysiologische principes en verschilt hierin dus van klassieke acupunctuur. Bij dry needling wordt een “triggerpoint” behandeld, een lokale en voelbare verharding (een spierknoop) in een spier die meestal diep in de spier ligt. Als reactie op het inbrengen van de naald geeft de spier vaak een ontlading (een twitch) waardoor de spanning in de spier meteen afneemt. Deze twitch is zichtbaar en voelbaar. De behandeling middels dry needling in opgenomen binnen het domein fysiotherapie.

 

Voor wie?

Het is een behandeling welke bij uitstek geschikt is voor mensen (van alle leeftijden) met sportblessures aan bijv. kuit, bovenbeen, onderrug, nek, schouder en bil. Ook bij niet sporters die pijnlijke spieren hebben door een verkeerde houding (bijv. de monnikskapspier worden goede resultaten behaald met dry needling. De therapie is goed te combineren met manuele therapie en fysio-oefentherapie. Dry needling zorgt vaak snel voor directe pijnvermindering en een verbeterde rekbaarheidvan de betrokken spier.
 

Lees meer

Doet het pijn?

Het inbrengen van de naald is meestal nauwelijks voelbaar. Bij dry needling wordt de naald op en neer bewogen en dit is voelbaar. Als het pijnlijk wordt, dan wordt de naald er meteen uitgehaald en op een andere plek opnieuw ingebracht. Juist tijdens het bewegen van de naald treedt vaak de zogenaamde twitch op, een snelle aanspanning van de spier die ook soms gevoelig is.

 

Bij- en nawerkingen

Niet bij iedereen. Meestal betreft de nawerking een beurs gevoel in het gebied waar behandeld is. Er wordt altijd met steriele naalden gewerkt, de naalden worden altijd een keer gebruikt. Zo is de kans op een ontsteking of infectie nihil. De bij- en nawerkingen zijn per definitie onschadelijk.

 

Klik hier om de imformatiefolder "Dry Needling" te bekijken of te downloaden.