Paracetamol en placebo even effectief bij lage rugpijn

29-07-2014

Acute lage rugklachten worden niet verminderd door het slikken van paracetamol. Ook zorgt paracetamol niet voor een sneller herstel of betere nachtrust, concluderen Australische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift. Paracetamol is een populair middel tegen acute lage rugpijn, maar de onderzoekers van de Universiteit van Sydney beweren dat de effectiviteit van de pijnstiller op dit gebied nooit goed is onderzocht.

 

Een nieuw onderzoek onder 1600 patiënten met acute lage rugpijn wees uit dat een placebo in de meeste gevallen net zo goed werkt als een pijnstiller. Een derde van de patiënten slikte drie keer per dag paracetamol, een derde mocht zelf kiezen wanneer er paracetamol werd genomen en een derde kreeg een placebo. Patiënten die paracetamol slikten, waren er na gemiddeld 17 dagen weer bovenop. Mensen die een placebo kregen, hadden na 16 dagen geen pijn meer.

 

De onderzoekers zijn verrast door de uitkomsten, aangezien wel is bewezen dat paracetamol helpt bij bijvoorbeeld hoofdpijn en kiespijn. Paracetamol bleek ook geen andere gunstige effecten te hebben, zoals pijnverlichting.

 

Wetenschappers buiten het Australische onderzoek trekken de onderzoeksmethoden niet in twijfel, maar vinden wel dat dokters op basis van één onderzoek niet moeten stoppen met het voorschrijven van paracetamol.

 

Bron: www.ad.nl