Vrouwen met stress verbranden minder vet

28-07-2014

Stress en slecht eten gaan vaak samen, en dat blijkt nu een extra ongezonde combinatie. Stress voor een vetrijke maaltijd vertraagt namelijk de stofwisseling bij vrouwen van middelbare leeftijd.

 

Daardoor verbranden ze in de uren na de maaltijd minder calorieën. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers van de Ohio State University. Ze zochten een verklaring voor het verband tussen stress en overgewicht. Ze concluderen nu dat het niet alleen het consumeren van extra calorieën (‘emoties wegeten’) bijdraagt aan het dikker worden, maar dat ook bij gelijke energie-inname het lichaamsgewicht door lagere vetverbranding kan toenemen.

 

Aan de studie deden 58 vrouwen van gemiddeld begin vijftig mee. Ze kregen twee keer een vetrijke maaltijd voorgeschoteld, waarna het effect op hun stofwisseling werd gemeten aan de hand van bloedwaarden en uitgeademde lucht. De ene maaltijd bevatte veel verzadigd vet, de ander met meer onverzadigd vet. Het effect van de twee maaltijden verschilde niet veel. Wat wel uitmaakte was de gemoedstoestand van de vrouwen. Als zij de dag voor het eten van de experimentele maaltijd bijvoorbeeld ruzie hadden gemaakt met hun partner, of stress hadden van hun werk, bleek hun verbranding lager in de uren na de maaltijd. Vooral de vetverbranding zakte in, waardoor er meer vet uit de maaltijd kan worden opgeslagen in het lichaam. Gemiddeld verbrandden vrouwen met stress 435 kilojoules minder.

 

De energie-inhoud en het vetgehalte van de experimentele maaltijden komt volgens de onderzoekers overeen met die van een maaltijd in een fastfoodrestaurant. Vrouwen onder stress die vet eten kunnen ongemerkt aankomen, waarschuwen de onderzoekers. Doorgerekend zou het verschil met zorgeloze vrouwen in gewichtstoename uitkomen op wel vijf kilo per jaar.