Doktersadvies massaal genegeerd om eigen risico

27-06-2014

Steeds meer mensen vermijden aanbevolen zorg omdat ze hun eigen risico niet kunnen of willen betalen. 94 procent van de huisartsen heeft met 'zorgmijders' te maken.

 

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging. 71 procent van de huisartsen heeft hier eens per week of vaker mee te maken.

 

De opkomst van zorgmijden lijkt samen te vallen met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro per jaar in 2013, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. "Ik houd mijn hart vast voor de becijferde verhoging naar 405 euro in 2015. Willen we het probleem van zorgmijden een halt toeroepen, dan moeten we onnodige hoge financiële drempels voor zorg vermijden."
In 2013 ging het vooral om patiënten die niet naar de fysiotherapeut of psycholoog gingen om financiële redenen, met risico op te late behandeling of onderbehandeling.

 

LET OP: Het eigen risico voor fysiotherapie geldt meestal niet. Op een enkele uitzondering na wordt fysiotherapie vanuit uw aanvullende zorgverzekering vergoed. Voor de aanvullende zorgverzekering geldt GEEN eigen risico. Check uw aanvullende zorgpolis of - nog gemakkelijker - vraag ons hoe het bij u is geregeld.